Tylko nieustanna kontrola sprężarki gwarantuje bezpieczeństwo

Sprężarki chłodnicze są wszechobecne w naszym życiu. Spotkać je można na każdym kroku, poczynając od pomieszczeń domowych, poprzez środki transportu, sklepy spożywcze, a na pompach ciepłych skończywszy. Sprężarki chłodnicze to urządzenia, które mają na celu ochładzanie schładzanie pomieszczeń, wody, odprowadzanie ciepła z otaczającego nas powietrza czy też wody morskiej. Ich podstawowym elementem składowym jest amoniak, freon, butan czy też inny czynnik chłodzący. I to właśnie przede wszystkim ta substancja powoduje, że trzeba nieustannie kontrolować pracę sprężarek.

Sprężarki chłodnicze - kontrola sprawności elementów urządzeń chłodniczych. Jak bowiem wiadomo przedostanie się amoniaku do powietrza może mieć katastrofalne skutki nie tylko dla naszego zdrowia, ale również i życia.

Każdy nowo przyjęty pracownik sklepu spożywczego, marketu musi, więc przejść odpowiedni szkolenie, dzięki któremu będzie wiedział jak postąpić w przypadku wycieku amoniaku do atmosfery. Ale to oczywiście nie wszystko. W końcu sprzęt chłodniczy odpowiedzialny jest, za jakość przechowywanych produktów, dlatego też należy nieustannie kontrolować wszystkie jego parametry techniczne. Kontrolować temperaturę, wilgotność, a także poziom hałasu.

Który oczywiście uzależniony jest od rodzaju urządzenia, z którym mamy do czynienia. Co należy jeszcze robić? Oczywiście taki sprzęt jak lodówka, lada czy regał muszą być oczywiście nieustannie pielęgnowany i konserwowany. To, w jaki sposób i jak często należy to robić określają zasady BHP i kodeks pracy. Tylko czyste i sprawne urządzenia chłodnicze zapewnią nam bezpieczeństwo i żywność bogatą w składniki odżywcze

.