Amoniak i chłodnie w sklepach spożywczych

Sklepy spożywcze, największe hale w których można kupić żywność to właśnie takie miejsca odwiedzają całe rodziny aby zrobić zapasy żywności do domu. Każdy człowiek chce aby żywność jaką kupuje była świeża. Nie chodzi tutaj o suche produkty ponieważ te są świeże praktycznie cały czas. Jednak chodzi tutaj o żywność na którą trzeba oddziaływać odpowiednimi temperaturami. Głównie chodzi tutaj o owoce warzywa i nabiał.

Właśnie na przechowywanie tego rodzaju żywności zostały stworzone chłodnie i mroźnie. Obecnie chłodnie są bardzo bezpieczne mimo to że zawarta w nich substancja czyli amoniak nie zawsze jest bezpieczna dla człowieka. W przypadku zbyt wysokiego jej stężenia może prowadzić nawet do śmierci. Dlatego właśnie chłodnie gdzie główną substancją chłodzenia jest amoniak muszą być odpowiednio użytkowane.

Serwisowanie ich pod względem bezpieczeństwa i co za tym idzie stężenia amoniaku jest konieczne. Od osoby serwisującej sprzęt musimy wymagać odpowiednich dokumentów które potwierdzą bezpieczeństwo użytkowania chłodni i mroźni. W przypadku kontroli sanepidu takie dokumenty są niezbędne zwłaszcza w przypadku przechowywania artykułów spożywczych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.